Financiació de la RB

19 de juny 2015    -   


A internet podeu trobar un resum de l'estudi fet per Arcarons, Domènech, Raventós i Torrens a sobre la financiació de la Renda Bàsica (RB). De moment sols s'ha publicat un resum, però hi podeu trobar molt detalls de com s'ha fet i de com se reparteixen les càrregues entre la població.

La pregunta fonamental: Com se paga o qui paga la Renda Bàsica?

A la proposta de la Xarxa Renda Bàsica la financiació se fa a través de una reforma del IRPF, i evidentment els més rics (38%) surten perdent.
El document definitiu encara no s'ha publicat, però per fer-nos una idea la situació se podria resumir al gràfics següents:
Distribució de salaris abans i després de la aplicació de la RB

Encara que el millor resum són les taules següents (del mateix treball):


Hem afegit, a títol d'exemple, els càlculs aproximats del canvis que la RB produeixen a sobre l'IRPF de alguns sous concrets. No són càlculs confiables, ja que sols són aproximacions fetes amb la finalitat "didàctica" de poder entendre el procés de càlcul del nou IRPF amb Renda Bàsica.
Donat un salari, per exemple 2000 €, si actualment te un tipus del 18% hauria de pagar uns impostos de uns 360 €. Tot això deixa un sou net de uns 1640 € al mes.
Ara recalculam amb la RB. Donat que tots els ciutadans paguen un "impost brut" de un 50%, al nostre ciutadà li correspon pagar 1000 €, però l'estat li dona una RB de 650 €, per tant l'impost net a pagar és de 1000-650=350 € i li queda un sou net de 1650 €, per tant, a pesar de tributar un 50%, surt guanyant uns 10 € respecte al sistema antic (sense RB).
Segons l'estudi de la Xarxa Renda Bàsica, tots els que cobrin més de uns 2600 € bruts sortiran perdent ja alguna petita quantitat. I els salaris més grans (aquí hem posat 6000 € com exemple) poden arribar a perdre quantitats grans (a l'exemple de 6000 € perd uns 430 €).




sense comentaris encara

Publica un comentari a l'entrada